7 Şubat 2010 Pazar

Tantuni

tantuni

Bugun yine bembeyaz bir gune uyandik. Kayak planlarimiz tekrar iptal oldu. Evde yapilacak isler listesine sira geldi, dogal olarak. Herkes birseye yoneldi. Tabii karinlar da acikti. Degisik birseyler yapayim diye dusunurken, ogrencilik yillarimdan bir tad damagima yansidi. Ankara´da okuyan ve yasayan herkesin bildigi Tantuni 33, her ne kadar bana konum olarak cok ters olsa da, o dayanilmaz tadi beni her zaman cezbetti tantuninin. Hep denemek istemistim evde yapmayi. Sirasi buguneymis. Haftasonlarina guzel bir alternatif. Yapmasi cok zamanimi almadi dogrusu.

Malzemeler:

500 gr. dana kiyma
3 adet kuru sogan
3 adet biber (ister sivri, ister dolmalik. Ben sari dolmalik biber kullandim.)
3 adet domates

1/2 demet maydanoz
3 adet domates
2-3 adet taze sogan (istege bagli, ben kullanmadim.)
1 tatli kasigi sumak
1 tatli kasigi pul biber
1/2 cay kasigi tuz

1 yemek kasigi sivi yag
1 su bardagi su

1 celik tencere
1 sac ya da teflon tava

YAPILISI:

Butun malzemeleri onceden hazirlayalim. Isimiz hem cok daha cabuk biter, hem de, sonradan, olmayan bir malzeme surprizi ile karsilasmamis oluruz. Kiyma ve suyu tencereye koyup, orta ateste, suyunu cekene kadar pisirelim. Kup dogranmis sogani ve sivi yagi ekleyip, kavuralim. Icine yine ince dogranmis biberleri ilave edelim. Birkac dakika kavurduktan sonra, karisimi teflon tavaya alalim. Burada 5 dakika kadar kavurup, tekrar tencereye geri alalim. Karisima son olarak da domatesleri ekleyip, kisik ateste pisirmeye birakalim.

DSC_0191 DSC_0192

DSC_0193 DSC_0194

DSC_0196 DSC_0197
DSC_0198

Bu arada icinin salatasi icin domates, maydanoz, sumak, pul biber, tuzu karistirip, limon ilave edelim. Tantuni normalde durum icinde yenilir ama zamandan tasarruf etmek icin, elimdeki bazlamalari kullanmayi tercih ettim. Bazlamalari (ya da pita bread) tost makinasinda isitip, arasina tantuni ve salatasini koyup, ustune bol limon... Biz cok keyif aldik yerken. Tek eksigim salgam suyu idi :( Ama buna da razi oldum dogrusu.

Ayrica yanina bir de patates salatasi yaptim. Patatesleri haslayip, iceberg, domates ve misirla karistirdim. Zeytinyagi, mayonez, yogurt, limon ve tuz ilave edip sosunu yaptim.

AFIYET OLSUN!


3 yorum:

Sokak Kedisi dedi ki...

Sarı biberler görüntüyü ne kadar değişik ve hoş kılmış, ellerinize sağlık. Harika gözüküyor :)

Mujdemi Isterim dedi ki...

Benim de gercekten cok hosuma gitti. Tesekkur ederim, Sevgili Sokak Kedisi...

Narince dedi ki...

Çin'den ulaşamıyordun ya senin görmek ne güzel Müjdeciğim. Hoşgeldin, tarifin ayrı güzel, sayfanı canlı görmek ayrı. İyi tatiller canım sana.