25 Mayıs 2009 Pazartesi

Duanwu Dragon (Ejderha) Festivali- Avusturya usulu etli pilav

Reisfleisch1



Cin'de her sene 28 Mayis gunu, Ejderha (Dragon Boat) Festivali olarak kutlaniyor. Bu festivalin kokeni binlerce yil oncesine dayaniyor ve bununla ile ilgili bircok hikaye var. Bir rivayete gore, ejderhaya tapinmak icin; bir digerine gore de, ay takvimine gore ugursuz gun olarak kabul edilen 5. ayin 5. gununun, bu inancini gidermek amaciyla kutlanmaya baslanmasi.Ancak en yaygin olani, yurtsever Sair Qu Yuan (M.O. 340-278)anisina duzenlenmis olanidir.

Huai Hanedanligi zamaninda, (M.O. 3 yy’da) Chu ulkesinin buyuk gucu kirilmis ve ulke Qin Hanedanligi'nin isgaline ugramis. Bu duruma dayanamayan vatansever sair, Qu Yuan 5. ayin 5. gunu, Guluo nehrine atlayarak intihar etmis. Bunu duyan balıkcilar, birbirleriyle yarisircasina nehire gitmisler ve Sair´in cesedini aramislar. Cesedi bulamayan halk, baliklari besleyerek, cesedi yemelerine engel olmak icin, nehire zongzi(icinde pirinc olan bambu yapragi sarmasi), yumurta ve cesitli yiyecekler atmislar.

Zongzi yemek, festivalin onemli geleneklerinden biridir. Zongzi, icinde yapiskan pirinc bulunan, saz ve bambu yapraklariyla sarili ve ince iplikle dortgen ya da yastik seklinde baglanmis ve suda pisirilmis, bildigimiz bir cesit sarmadir. Eski zamanlarda, arife aksami her aile, bayramda yemek icin Zongzi pisirir. Ancak simdilerde, her yerde hazir satiliyor.

Yemeklerden baska, festivalin kendine ozgu sus gelenekleri de vardir. Bayram gunu, her aile kapisinin onune pelin otu (Ai Cao) ve su kamisi (Cao Pu) asar. Pelin otu ve su kamisi, ilac amacli kullanılan iki cesit ottur. Bu otlar, bir yandan kotulukten korunmak, diger yandan da, yaz mevsiminin baslarinda, havanin cok yagisli ve nemli olmasi nedeniyle ortaya cikan zehirli boceklerin cogalip, hastaliklara neden olmasini onlemek icin asilir. Ayrica, cocuklar “100 yil yasasin” diye, cocuklarin bileziklerine bes renkli iplik dolar; kaplan ve kabak sekillerinde, iclerinde parfum bulunan kucuk kokulu cantalari dikerek ipek ipliklerle çocukların elbiselerine baglarlar. Cocuklara, kaplan basi seklinde ayakkabilar ve uzerinde kaplan figurlü nakislar bulunan kumas onlukler giydirirler. Butun bu gelenekler, cocuklarin huzurlu, guvenli ve saglikli buyumelerini garanti altina alma anlamina gelir.
  
Cin’in guneyinde bulunan Yangtze Nehri’nin orta ve asagi kesimlerinde, ejderha kayiklari yarismalarinin duzenlenmesi de, bu bayramin onemli etkinliklerinden biridir. Bu gelenek de, Sair ile ilgilidir. Bu hikâye ile 'Ejderha Kayiklari Yarismasi' duzenlemek, gelenek haline gelmistir. Bazı yerlerde 50–60 ejderha kayigi birden yarismaya katilir. Her kayigin basinda, degisik sekillerde, tahta uzerine oyulmus rengarenk ejderha basi bulunur. Hem buyukler hem de cocuklar icin keyifli bir bayram...

Bu bayram nedeniyle, yarin tatiliz.(yuppiiiiiiii) Ben de buyuk bir ihtimalle, Pekin'de olacagim. Hava biraz kotu zira. Boyle devam ederse, iptal edebilirim de. Olur da gidersem, sahit oldugum etkinliklerin fotograflarini sonra eklemeye calisirim.

Bu kadar bilgiden sonra, gelelim yemegimize... Bu yemegin Cin ve bu festivalle hicbir ilgisi yok :) Tek ortak sey pirinc... Ocak ayinda Avusturya'ya gittigimizde, Kayinvalidem'den ogrendim. Esim'in favori yemeklerinden birisi olan 'Reisfleisch',(Turkce'ye etli pilav olarak cevirdim.), aslinda domuz etiyle yapiliyor. Bunun yaninda, kivamin yogunlugu icin, ozel bir toz karisimi konuluyor. Buraya geldigimizde de, her ne kadar 'dana etiyle olmaz' dedilerse de, 'neden olmasin' deyip, denemeye karar verdim. Ayrica, ozel sos icin, toz karisim da yoktu. Ama sebze ve baharatlarini ekleyince, hicbir fark olmadi. Esim, karisim eklemeden yaptigima inanamadi. Ben de, bu yorum karsisinda cok mutlu oldum elbette. Bilirsiniz, erkekler annelerinin yemeklerini hep ayri yere koyarlar, hep ayni lezzeti ararlar.

Ben lezzet olarak, etli biber dolmasinin, biber icinde degil de, biberlerin kesilmis ve harca karismis haline benzettim. Bakalim siz nasil bulacaksiniz:)

etli pilav

Malzemeler:

400 gr. kusbasi dana eti
1 su bardagi pirinc
1 adet buyuk boy sogan
2 adet buyukce boy domates
2 adet yesil biber
1.5 tatli kasigi tuz
1/2 cay kasigi karabiber
1/2 su bardagi zeytinyagi
2 su bardagi sicak su

Yapilisi:

Butun sebzeleri kucuk kucuk dograyalim. Sogani, zeytinyaginda 2 dakika kadar kavuralim. Icine sirasiyla et, biber ve domatesleri ilave edelim. Harli ateste 7-8 dakika pisirelim. Pirinci ve baharatlari ekleyip, 5 dakika daha kavuralim. Son olarak, sicak suyu ekleyip kisik ateste pismeye birakalim.

AFIYET OLSUN!

4 yorum:

pollyana dedi ki...

Canım ! Uzun zamandır yazamadım..Senin tadlarının denendiğini..Nedendir bilmem..Bir türlü onaylanmadı.Bu yemeğin muhteşem bir anayemek olduğunu yazmadan edemeyeceğim..Biraz bilindik gibi geliyor ama lezzeti çok farklı..Ellerine yüreğine sağlık....

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

Sevdiklerinle beraber nice bayramlara,Kurban bayramın mübarek olsun.

Adsız dedi ki...

Sadece büyük bir blogu burada ne var demek istiyorum! Ama, zaman oldukça çok için dolaştım Sonunda senin işin benim takdir göstermeye karar verdi! Yaşasın, ve devam!

Adsız dedi ki...

Güzel yazı. Teşekkürler