14 Şubat 2010 Pazar

Sevginizi hangi tarife sakladiniz?

Valentines

Sevgililer Gunu Pastasi- Ilk Seker Hamurlu Pasta denemem

Her tarif icinde kisiye ozel bir iz vardir. Bazen aldigimiz tarifler, tattigimizla ortusmez. Nerede yanlis yaptigimizi dusunuruz? Her tarifte, yolun basinda bir belirsizlik... Benim ne zamandir yapmak istedigim seker hamurlu pastam gibi. Cok bekledim, bugune denk geldi. Ben de icine sevgimi sakladim, tum sevdiklerim icin.

Ruyalarimda bile pasta suslerken, birturlu kismet olmadi seker hamuru yapmak. Cin´de malzeme yoklugundan, burada zaman yetersizliginden. Nihayet bir pasta yapabildim. Hayal ettigim gibi olmasa da, baslangici yaptim. Ama gercekten de cok zahmetli bir is. Pandispanyasindan, kremasindan ziyade, yok marzipan yok massa ticino, yok susler, alet edevat derken, inanilmaz zaman aliyor. Bunu deneyecekseniz, butun malzemeleri onceden hazirlamaniz sart. Kesinlikle pratik ve cabuk yapilabilecek bir pasta degil. En azindan bir gece once pandispanya ve kremanin hazir olmasi buyuk kolaylik. Zaman ayarlamasini, ilk defa denedigim icin, tam yapamadim. Tahminimden cok daha uzun surdu. O yuzden, sekillere istedigim zamani ayiramadim. Pastanin hemen ardindan yemek zamani oldugundan, derhal yemek hazirligina koyulmam gerekiyordu. Son gunlerin keyfini, orada bulamayacagimiz herseyi yaparak ve yiyerek cikariyoruz.

Bugun icin, aslinda, cok daha fazla cesit yapma niyetim vardi, zira olamadi. Umarim, sizler de sevdiklerinizle birlikte guzel bir gun gecirmissinizdir. Gerek uzakta, gerekse birlikte... Onemli olan sevgisiz gunumuz gecmesin. Nice gunler gorelim...

Pandispanya:

3 yumurta

1 bardak seker

1 bardak un

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

Yapilisi:

Firinimizi 175 dereceye ayarlayalim. 20 ya da 24 cmlik kelepceli kalibimizin alt tabanina gore yagli kagit kesip, once tabani hafifce sivi yagla yaglayip, uzerine kagidi serelim.

Oda sicakligindaki yumurtalari once sarilarindan ayirip, beyazlari mikserimizle bembeyaz kopuk kopuk olana kadar cirpalim. Ardindan sarilari ve akabinde seker+vanilya karisimini ekleyelim. Iyice karistiktan sonra son olarak un+kabartma tozu karisimini ekleyelim. (sayet kakaolu yapmak istiyorsaniz, unu 1 yemek kasigi eksik koyup yerine 1 yemek kasigi kakao kullanabilirsiniz.)Hamurumuzu kaliba dokup, firina verelim. Pisirme suresi: 25 dak kadar

Pisip pismedigini kontrol icin; bir kurdani pandispanyanin ortasina batirin. Sayet kurdan temiz cikiyorsa pismis demektir.

Krema:

350 gr. krema

200 gr. bitter cikolata

Yapilisi:

Cikolatayi ben mari usulu eritelim. ( yarisi su dolu olan kucuk bir sos tenceresinin ustune, baska bir kapta cikolatalari eritme usulu.dikkat edilmesi gereken, cikolataya suyun kesinlikle temas etmemesi) Kremayi guzelce kabarana kadar cirpalim ve icine erimis cikolatayi ekleyelim. Iyice karistiktan sonra, 1 saat kadar buzdolabinda bekletelim. Bir gece onceden yapmakta da yarar var.

Resimli asamalar:


DSC_0559 DSC_0565 DSC_0578 DSC_0580 DSC_0583


DSC_0586 DSC_0589

DSC_0604

DSC_0605



Marzipan:

Burada marketlerde bulmak cok kolay ve oldukca ekonomik. Ama Turkiye´de bulmanin cok kolay olmadigini okudum cogu yerde.

Malzeme (1 kg icin) (ben 400 gr. kullandim)

100 ml. su

500 gr. pudra sekeri

50 gr. glikoz

350 gr. cekilmis badem

2 adet yumurta sarisi

Pudra sekeri

Yapilisi:

Su, seker ve glikozu bir tencereye koyalim ve bir tasim kaynatarak uzerinde biriken kopugu alalim. Karistirarak, seker 115 dereceye ulasincaya kadar pisirip, ocaktan alalim.

Cekilmis bademleri ekleyip,surekli karistirmaya devam ederek yumurta sarilarini ekleyelim.

Bu karisimi mutfak tezgahinizin uzerine dokerek, aldigi kadar pudra sekeri ile yogurup hamur haline getirelim.Marzipan, strec film ile sarılarak buzdolabinda uzun sure saklanabilir. Marzipani, pasta ile massa ticino arasina kullanacagiz. Kremalanmis pastanin ust katmana tasmasina engel olmak icin marzipani astar niyetine kullanmak gerekiyor.

Massa Ticino:

500 gr. Pudra sekeri

1 adet yumurtanin beyazi

30 ml. Glikoz (40 %)sivi

Yapilisi:

Pudra sekeri eleyerek, yoguracagimiz yere hazirlayalim. Ortasina bosluk acarak, yumurta beyazini ve glikozu ekleyelim. Oncelikle tahta bir kasikla sonradan da elinizle tam olarak karisincaya degin yoguralim. Kar beyazi bir hamur elde edeceksiniz. Dolapta cok uzun sureyle saklanabilir.

Pastanin yapilisi:

Ister 1 ister 2 katmana ayirdigimiz pandispanyamizi, bogurtlen ezmesini su ile karistirip islatalim. Uzerine hazirladigimiz kremamizi, tasirmamaya ozen gostererek surelim ve meyveleri yerlestirelim. (Ben frambuaz ve bogurtlen kullandim.) 2 katman tercihiniz ise, bu islemi tekrarlayalim.

Marzipani, mutfak tezgahinizda yapismayan bir kivama gelene kadar, oklava yardimiyla misir nisastasi kullanarak acalim. Inceligi size kalmis, ama cok ince olursa kolay yirtiliyor unutmayalim. Marzipani guzelce pastamizin uzerine ortup, hicbir puruz kalmayacak sekilde duzleyici yardimiyla duzeltelim.

Bir sonraki asamada, massa ticino... Marzipan ile ayni sekilde acip marzipan kapli pastanin uzerine ikinci kat olarak serelim. Ayni duzetlme islemini tekrarlayalim. Sira suslemesine geldiginde ise ... Bu sizin zevkinize, zamaniniza ve yaraticiliginiza kalmis. Sonu yok. Ben kirmizi marzipanla minik kaliplarimla kalple ve damlalar kestim. Gumus inci sekerlerimle de sonlandirdim. Kolay gelsin...


AFIYET OLSUN!

4 yorum:

pollyana dedi ki...

Canım Müjdem!Nihayet yazabildin..Fırsat bulup..Canımsın...Ben çok beğendim..Pastanın içindeki sevgini farkettik...Ama yaza burada hissederiz inşallah bunu...Çok emek vermişsin..Tebrikler....

Mujdemi Isterim dedi ki...

Evet canimmmmmmmm, nihayet yazabildim. Yapmasi mi daha uzun surdu, yazmasi mi bilemedim :)) Evet yaza orada dolasacak bu pastanin davetkar kokusu. Cok tesekkur ederim, herseyimmm.

Adsız dedi ki...

Canımm harika olmuş pastan ve tam da tahmin ettiğim gibi kendine haksızlık etmişsin. Çok güzel haırlık yapmışsın ve aşama aşama paylaşmışsın. Çok öpüyorum seni ve günlük rutinimize dönmek için sabırsızlanıyorum.
Sevgiler,
Esra

Unknown dedi ki...

Canim benim ne kadar zahmetli bir is ,sabrina hayranim .Ellerine ,yuregine saglik .

Pastan hem sevgiyi hem sansi ifade ediyor bence .4 kalbe uzaktan bakinca bana 4 yaprakli yongayi hatirlatti.

Opuyorum canim ,sevgiler..