30 Nisan 2009 Perşembe

ACUKA

acika

Nihayet Shuozhou'da bile hava isinmaya basladi. Hala cok fazla yesillik gorunmese de civarda, artik disaridan gelen kus sesleri eslik eder oldu, yogun is gunlerime. Kis mevsiminde, maalesef -30 dereceyi yasiyoruz. Cok kuru bir soguk oluyor. Tabii, o kadar soguga da, kar yagmiyor hava cok kuru oldugu icin. Havalar isinmaya basladi dediysem de, 15-18 derece civari. Bu bile, bizi mutlu eden bir unsur. 

Bir de yasadigimiz bu kucuk kentte, havanin soguklugu yaninda, dikkatimizi ceken degisik adetler var. Cinliler icin, kirmizi ne kadar vazgecilmez bir renk, herkes bilir. Burada kadinlar yaslarinin 9 ve 9'un katlarina denk gelen butun yil boyunca, tepeden tirnaga kirmiziya burunuyorlar. Cantadan coraba, ayakkabidan mantoya ve hatta elbisenin icindeki ic camasirlarina kadar. Giyim kusam konusunda, bizden cok farklilar. Cok susluler. Zaten butun kadinlar, bisiklet ve motorsiklet cambazi, burada. Trafikte cogu kez, motorsiklet uzerinde 2 cocugu ve bir suru posetle, alisveristen donen kadinlarla karsilarsiniz. Ama marifet, bu kadinlarin hem motorsiklet kullanip, hem de cep telefonlarindan kisa mesaj yazabilmelerinde :)) 

Havai fisekler... Cin'de adim basi karsiniza cikar. Bir inanisa gore, bundan yillar once, kirmizi bir ejderha yasarmis ve yilin belirli bir doneminde gelir, ailelerden cocuklarini kurban etmelerini istermis. Zaman icinde, Cinliler, bu ejderhadan kurtulmak ve cocuklarini korumak icin, havai fisek patlatip, gurultuyle onu korkutmak istemisler. O nedenle, ne zaman bir kutlama olsa, havai fisekler ve Ejderha kiligina girmis insanlar gorunur. Ayni zamanda, Ejderha guc sembolu. Cin astrolojisine gore en tercih edilen ya da ozenilen burc, Ejderha. Kendi burcum diye soylemiyorum ama :)) benim burcumu duyan Cinliler, genelde sok tepkisi veriyorlar. Bizim alisik oldugumuz burclardan, oldukca farkliliklari var. (Ilginizi cekerse bu linki tiklayiniz) Cin astrojisinin nasil belirlendigine gelince: Cin dusunuru Buddha, olumune yakin butun hayvanlari huzuruna cagirir. Ancak, hayvanlarin sadece 12 tanesi gelir. Buyuk Fare, Okuz, Kaplan, Tavsan, Ejder, Yilan, At, Keci, Maymun, Horoz, Kopek ve Domuz. Daha sonra Buddha, kendini ziyaret eden bu hayvanlari, odullendirmek icin, 12 yillik Zodyak Lunar Takvimi donusumlerini temsil etmeleri icin gorevlendirir. O nedenledir ki, her yil bir hayvanla temsil edilir. Ona gore karakter tayini yapilir. 

Boyle ufak tefek bilgileri sizinle paylasmaya devam edecegim. Hatta 1 Mayis nedeniyle tatilimiz var. Yarin icin, civarda bir tapinak ziyareti planladik. Gorduklerimi size aktaracagim. 

Cok fazla cesitlilik gosteren Cin mutfagi, bana hic hitap etmiyor maalesef. Sevdigim birseyi bulmak, basima gelen en nadir seylerden. Bunun yaninda, kendimi hicbirseyden de geri birakmiyorum. Gordugunuz uzere, yine aci ve eksi birseyler yaptim. Her ne kadar Egeli olsam da, ruhumda bir dogululuk belirtisi var. Dun birden uzun zamandir, acika yemedigimin farkina vardim. Hem vakit almayan, hem de ufak atistirmalar icin super birsey. Aslinda acika konusunda, Gulerimiz'in ustune yoktur. O'nunki gibi olmasa da, kendi acikami sizlere sunuyorum.

Malzemeler:

1 su bardagi ceviz
2 yemek kasigi domates salcasi
2 yemek kasigi biber salcasi
2 dis sarimsak
2 yemek kasigi zeytinyagi
3 dilim ekmek (blenderda cekilecek)
2 yemek kasigi yogurt
2 tatli kasigi tuz
2 tatli kasigi kuru nane
2 yemek kasigi limon

Yapilisi:

Once cevizleri, cok ufak olmamak sartiyla, dovelim ya da robotta cekelim. (Benim super kalite cin mali, dorduncu magic bullet'im da yandi.O yuzden, havan bile olmadigi icin, zip lock posetin icine koyup, merdane ile ezdim.) Sonra sirasiyla domatesi, biber salcalarini, dovulmus sarimsaklari, cekilmis ekmegi ekleyip, iyice karistiralim. Kivami biraz yogunlasinca, icine yogurt ve zeytinyagini ekleyelim. Son olarak, tuz, nane ve limonu ilave edelim. Istege gore, tuz, eksi ve acisini arttirabilirsiniz. Benim biber salcam aci oldugu icin pul biber eklemedim. Isterseniz 1 tatli kasigi, pul biber koyabilirsiniz.

AFIYET OLSUN!


3 yorum:

musicnumber23 dedi ki...

Canım burda Gaziantepte buna muhambara derler çok lezzetlidir ellerine sağlık bu arada çin astrolijisinde ben maymunum ve özelliklerim çok berbat :)) onun içindir ben boğa olarak devam etmek istiyorum. Gerçekten blogun bir harika oldu sakın silme çünkü bu benim yemek kitabım olacak her daim ne pişirsem diye bakacağım eline sağlık mike çok şanslı evde güzel bir aşçısı var selamlar

pollyana dedi ki...

Canım! Çok değişik bir kahvaltı çeşiti sunmuşsun bizlere..Hani senin vardır ya? Değişik kahvaltılıkların?....Onlardan da bekliyoruz..Hatta müsait olsa da hepsini menü olarak verebilsen ..Şimdi imkanların kısıtlı..Belki daha ilerde yapabilirsin...Sevgiyle kal...Gönlüne sağlık...

Adsız dedi ki...

Harikaa.. Ben bunu "Acili Ceviz " diye biliyordum. Hem adini hem yapilisini ogrenmis oldum. Cok yakinda deneyecegim. Ellerine saglik Mujde cim.