27 Nisan 2009 Pazartesi

Tereyagli Pirinc Pilavi

Pilav

Turk kulturunun vazgecilmez eslikcisi, Cin´de biraz haksizliga ugruyor, bence. Sadece haslanmis sekilde,tatsiz tuzsuz ekmek yerine yeniyor, burada pilav. Oysa bizim sofralarimizda, cok ayri bir yeri vardir. Ne kadar tane tane olursa, o kadar ustalik gostergesidir. Hele bir de haksizlik etmeyip, tereyagindan mahrum etmezseniz... Simdi gelelim, bu basit ama ustalik isteyen lezzetin tarifine... 



Malzemeler:

1 yemek kasigi tereyagi 
1 tatli kasigi toz tavuk bulyon
1 tatli kasigi tuz
1 su bardagi pirinc
1 su bardagi kaynamis su 

Teflon tavamizda, tereyagini eritelim. Hafif esmerlesince, daha once sicak su ile guzelce yikayip,suyunu suzdugumuz pirinci ekleyelim. Pirincler seffaflasana kadar, orta harli ateste kavuralim. Kaynamis suyu, tuz ve tavuk bulyonu karisima ekleyip, cok iyi dagildigina emin olana kadar karistiralim. Sonra da, tenceremizin kapagini kapatip, kisik ateste pismesini bekleyelim. Pilavimizda goz goz delikler olunca, artik ocagimizin altini kapatabiliriz. Tencerenin kapagini acip, bir kere karistiralim. (Sayet taneler hala sert ise, bir miktar daha su ekleyebilirsiniz.) 15 dakika kadar da demlendikten sonra, tane tane olan pilavimizi gonul rahatligiyla servise hazirlayabiliriz. 

Bugune kadar hicbir denemem, yuzumu kara cikartmadi. Ne lapa, ne de diri kaldi. Gercekten de, tum olcu ve onerileri uygularsaniz, siz de leziz pilavlar pisirme keyfine ulasirsiniz.

Esim icin artik pilavin tadi, benim pilavimla ozdeslesti. Neredeyse, her yemegin yaninda ister oldu. Kardesimin ununu, zaten  bilmeyen yoktur, pilav konusunda. O´na ne zaman sorsaniz, pilav yemek ister, ama asla bir gun once pismis ve beklemis pilavi yediremezsiniz, canim kardesime. Siz de o pilavcilardansaniz, denediginize pisman olmayacaksiniz :)

Puf noktasi: Biliyorsunuz, cok cesit pirinc turu var. Benim tercihim, her zaman icin, ince, uzun ve guzel kokulu Yasemin ya da Basmati


AFIYET OLSUN!




1 yorum:

pollyana dedi ki...

Bu pilav bana hiç yabancı gelmedi..Tabii ki en iyi pilavı en iyi helvayı sen yaparsın...Yani senin tariflerin hep anılır ve yapılır.Her akşam bizim evde bu pilav pişer..Gerçekten hiç şaşmadı pirinçler.Hep muhteşem olur..Yalnız bir sır vereyim..Pirinci her zaman aynı marka dan alacaksınız..Yoksa su ölçüsü tutmayabilir..Sevgiler canım....