20 Mart 2009 Cuma

Mantar kurabiyelerim

mantar kurabiyem
By mujdemiisterim at 2009-03-24

Bugun benim esimin dogumgunu. Cok fazla kutlamalardan, partilerden hoslanan birisi degil. 1 haftadir soruyorum, ne yapalim diye. Hep gecistirdi. O nedenle, ben de net bir plan yapamadim. Bir de ne zaman birsey yapmaya kalksam, mutlaka malzeme bulamadigimdan hep hevesim icimde kalir. Ancak, yasadigim malzeme bulma sorununu, biraz gec de olsa, cozdum. Bir toptanci buldum burada, pastanelere malzeme veren. Dogal olarak hersey kiloluk ambalajlarda, yani 2ser, 5er, 10ar kiloluk. Yogun olarak kullanabileceklerimi aldim. Tabii bu telas icinde, normalde cok programli bir sekilde yaptigim hazirlik fasli, cok gecikti.  Aslinda bugune dolapta bir pastam olurdu. Ama maalesef yok :(( 

Dun aksam, is donusu eve geldigimde, cok basit, 1 saatte yaparim, diye dusundugum Mantar Kurabiyelerim, gercekten cok guzel oldular ama Cin'deki evimde cok sinirli olan alet, edevat engeli nedeniyle cok fazla vaktimi aldilar. Esim'den: 'Goruntu olarak cok guzel. Cok kuru olmus bunlar. Neden kremali yapmadin?' diye de yorum aldim. Kurabiye ile hicbir iliskisi yok yani. Ona gore tatli birsey olacaksa, bu mutlaka pasta olmali ve bol kremali olmali. Bu aksam gider gitmez, son surat bir pasta yapmayalim O'nun icin. Onu da sayfama eklerim hemen. 

Cin'de de gorsel anlamda cok guzel pastalar var. Ancak, ozellikle bulundugumuz sehir Shuozhou'da, ince bir pandispanya ustune bir karis kalinliginda krema yayip, bunu yine kremadan sekillerle susluyorlar, rengarenk. Icinde kesinlikle meyve, cikolata ya da kuruyemis tarzi seyler de koyma adetleri yok. O nedenle, ozel gunlerimizde mecbur kalmadikca hazir birsey almiyoruz. 

Aslinda bu kurabiyeleri, pastamin yanina cesit olsun diye yapmayi dusundum. Zira ilk defa yapinca, bu denli uzun surecegini kestiremedim. Pasta yapmaya zaman kalmadi. Sakin gozunuz korkmasin, ben firinimin ve tepsilerimin kucuklugunden bu sorunu yasadim. Yoksa tarifle ilgili birsey degil bu kesinlikle. Bu kurabiyelerin tarifi icin, oncelikle deneyip de tavsiye ettigi icin Esracigim'a ( Acemi Sef), sonra bu guzel tarifi bizimle blogunda paylastigi icin Efsun 'a cok tesekkur ederim. 

Gelelim Mantar Kurabiyelerimizin yapimina: 

Malzemeler:
  • 250 gr. (istege gore) margarin ya da tereyagi. (Ben margarin kullandim.)
  • 2 su bardagi un
  • 2 su bardagi misir nisastasi
  • 1 paket (ya da bir tatli kasigi) vanilya 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 su bardagi pudra sekeri (pudra sekeriniz yoksa uzulmeyin. Toz sekerinizi blenderinizi kullanarak pudra sekeri elde edebilirsiniz. Ben oyle yaptim.)
  • 1 miktar sivi yag (buna ozellikle miktar belirtmedim, az az ekleyerek kulak memesi kivamini tutturmak en dogrusu)
  • 1 tatli kasigi kakao
  • Mantarlara sekil vermek icin, (istediginiz buyukluge gore) 500 ml.'lik kola sisesinin kapagi ya da varsa krema sikma duylarindan da yararlanabilirsiniz. ( fotografta goruldugu gibi)
  • Hamura baslamadan once firinimizi 180ºC ye ayarlayip, hazirlayalim.
Once oda sicakligi yumusakliginda margarinimize, sirasiyla un, nisasta, vanilya, kabartma tozu ve pudra sekerini ekleyelim ve karistiralim. Yogurma islemi icin, az miktarda sivi yag eklemeye baslayalim ve yoguralim. Bu islem 15-20  dak. kadar suruyor. Elinize yapismamasi gereken bir kivama gelmeli. Artik hamurumuzu yuvarlayip, tepsimize dizebiliriz. Boyutlari tamamen size kalmis. Ben buyuklu-kucuklu yaptim. (Gercek mantarlarin hicbir zaman fabrikadan cikmis gibi ayni boyutta olmayacagi icin.) 

Tepsiye dizdikten sonra kapak ya da krema duyunun arkasini kakaoya batirip, hamurlarimiza guzelce sekil verelim. (Bu islem esimin cok hosuna gitti.Cogunu kendisi yapti. Bir ara mutfakta, hamurla oyun oynayan cocuklar gibiydik :) 


Onceden isitilmis firinimiza, tepsiyi yerlestirelim. Ilk 10 dak. alttan isiyla, sonraki 5 dak ise ustten isiyla pisirelim. (benim firinimda bu sekilde pisirebildim) Kurabiyelerin beyaz kalmasi gerekiyor. Altlarinin pembeligini kontrol edip, sureyi daha da uzun tutabilirsiniz.  AFIYET OLSUN!
                                                      
Dikkat edilmesi gereken en onemli husus:  Kurabiyeleriniz, firindan ilk ciktiginda hala yumusak olacaklardir. Bu sizi korkutmasin.  Soguyunca sertlesiyorlar. (Sagolsun, Esra uyardi beni de!)








3 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Bitanem!Uzun zamandır kurabiye aleminden uzaktım..Ama sayende Mantar Kurabiye yapayım derken..Senin blogunda Bu kurabiye tarifini gördüm.Dedim olamaz..Hemen yapmalıyım..Bütün malzemeler var evde..Hemen yaptım.Yalnız nişastam 1 bardak kalmış.Ona göre azaltarak yaptım.Çok güzel oldular..Gönlüne saglık..Ellerine de tabii tariflerin devamını bekliyorum..Sevgiler...

Mujdemi Isterim dedi ki...

Merhaba :) Maalesef mesajlarin bazilari Adsiz olarak geliyor. Yorum yazarken gerekli bilgileri dikkatle doldurursaniz, yorumlarin kime oldugunu rahatca gormek beni mutlu eder. Cok tesekkur ederim. Guzel olduguna da cok sevindim. Afiyet olsun :)

musicnumber23 dedi ki...

Merhaba Müjdecim Uzun zamandır bloguna giremedim burdan görünen o ki yaptıkların çok lezzetli... Ermenekte şantiyedeki annemizdin çok güzel yemekler yapar ve iştahlı bi şekiilde yerdin ama maksimum 49 kiloya varırdın hala anneme anlatırım anne ''müjde irmik helvası çok güzel yapardı, müjde kısırı sumak ekşili yerdi, müjde her yemeğin yanında yoğurt yerdi, müjde sabah kahvaltılarımızda bol limonlu dometes yerdi :)) ezine peyniri ile karnım acıktı müjde akşam ne yapacaksın?