31 Mart 2009 Salı

Bulgur Pilavi

Bulgur Pilavi
Yeni yemek yapmaya baslayanlar icin, bu is her ne kadar cok komplike gorunse de, isin pratigini kaptiktan sonra, tum endiseler yok olup gidiyor. Ozellikle pilavlar, 'tane tane sonucu' alinmaya baslandiginda, artik acemilik sinifindan, bir uste terfi etmissiniz, demektir. Zamanla da, zaten gram gram, gidim gidim tarttigimiz olculerimiz, goz kararina burunur. O nedenledir ki, genelde annelerimizin yemeklerinin olculerini, cogu zaman alamayiz ya da yemekleri genelde can annelerimizin ellerinden cikmis kadar leziz yapamayiz. Bizde eksik olan yillarin verdigi tecrube, gun gectikce islenir. Yaptikca yemeklerimiz daha guzel tepkiler alir. 

Blogumda, degisik tariflerin yaninda, pek cok yemek yapmaya yeni baslayan okuyucularim ve arkadaslarimi dusunerekten, cok basit ve temel yemek tariflerini de, koyma karari aldim. Ileride cocuklarim ve torunlarim icin de guzel bir ani olmasi umidiyle, yazilarimi mumkun olabilecek duzenlilikte yayinlamaya calisicagim.

Ulkemden oldukca uzak bu memlekette, tabii ki bulgur bulamiyorum. Aslinda benim icin pirincten daha degerli olan bulgur pilavini, daha cok yapmayi sevsem de, buradaki sartlar daha nadir yapmama zorluyor. Bulgur, benim icin, altindan daha degerli su an. Biliyorsunuz, esim Avusturyali. Onceleri biraz yadirgamis olsa da, simdi bulgur pilavi ve ozellikle de biber salcasindan vazgecemiyor. Malum, bu tur bize ozgu malzemelerimizi, Turkiye'den temin ediyoruz. Ne kadar stok yapsaniz da, maalesef gun geliyor tukeniyor. Her ne kadar Ege'li olsam da, universite yillarimda yurtta odami paylastigim Akdenizli arkadaslarimin arasinda, biber salcasi, nar eksisi gibi cok yogun tadlarin aliskanligini edindim. Canim ailem de, geldigim ilk gunden beri, bu konuda beni hic mahrum etmedi. Sagolsun, buraya gelen her arkadasim da, ellerinde bana ait bir paket olmadan Cin'e vize alamaz oldular:) 

Simdi gelelim pilavimizin tarifine. Umarim dener ve guzel bir sonuc alirsiniz.
  
Malzemeler:
  • 1 corba kasigi tereyagi
  • 2 corba kasigi zeytinyagi
  • 2 orta boy sogan
  • 1/2 corba  kasigi domates salcasi
  • 1/2 corba kasigi biber salcasi
  • 1.5 su bardagi pilavlik bulgur
  • 1/2 tatli kasigi  kırmızı toz biber
  • 1.5 tatlı kasigi tuz
  • 1 adet kup seker
  • 2.5 su bardagi kaynamış su
Yapilisi:

Soganlari kup kup dograyip, yagda kavuralim. (Soganin icine sekerimizi eklemeyi unutmayalim.) Salcayi ilave ettikten sonra orta kisik ateste, 7-8 dakika kadar karistirmaya devam edelim. Daha onceden, guzelce yikadigimiz bulguru ekleyelim. Toz biberi ve tuzu ilave ettikten sonra kaynamis suyu uzerine dokup karistiralim. Once harli ateste 2-3 dakika kadar karistiralim, sonra atesimizi en kisik ayara getirip, 15 dakika kadar hic acmadan pisirelim. Suyu cektiginde goz goz olacaktir. (Her bulgurun cinsine gore pisme suresi ve aldigi su miktari degisebiliir. Diriligini kontrol edip, istege gore, yarim bardak kaynamis su ilave edip, kisik ateste bir sure daha pisirebilirsiniz.) Ocaginizi sondurup, 15 dakkika kadar demlenmesine ozen gosterelim. Bulgur pilavimiz artik servise hazirdir.   

AFIYET OLSUN!

5 yorum:

pollyana dedi ki...

Sevgilerin en büyüğü olsun sana ve bulguruna..O çok sevdiğin bulgur pilavını bitecek korkusuyla da olsa yapmışsın...Afiyet olsun bitanem...Eminim çok güzel olmuştur..Anladığım şu ki..Sana bulgur gönderecek birisini bulmamız gerekecek..İlk fırsatta...

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

Merhabalar,sizi tanıdığıma memnun oldum sitemi izleyenler arasında adınızı görünce ziyaret edeyim dedim.Hayalini kurduğum bölümü okumuşsunuz(halen daha hayalimde vazgeçmiş değilim yani):) Çok sevdiğim bir lezzettir bulgur pilavı,ellerine sağlık.

Mujdemi Isterim dedi ki...

Cok tesekkur ederim Annemmmmmm. Evet benim bulgur stoklarim tukenmek uzere. Birseyler yapmak lazim en kisa zamanda... Sana da saygi ve sevgilerin en buyugu benden!

Mujdemi Isterim dedi ki...

Semra merhaba! Evet sitenin takipcileri arasina katildim. Ben de memnun oldum seni tanidigima. Cekimlerine de bayildim, yemeklerin yaninda. Hayalini kurmaya devam ediyorsan bu bolumun, gerceklestirmek icin hicbir zaman gec degil :) Bulgura gelince, benim de vazgecilmezim, bulgur ve cesitli versiyonlari. Ozellikle de kisir denince, genelde sevdiklerimin aklina ben gelirim. Onu da en kisa zamanda koyarim. Cin'den sevgiler...

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Müjdeciğim çok üzülüyorum elindekilerin kısıtlı kalmış olmasına. oralarda kısıtlı şartlarda ne harikalar yaratıyorsun biliyorum. Azmine hayranım. Bulgur pilavını bir de senin tarifinle deneyeceğim, İlkoş bayılarak yer eminim. Öpüyorum seni.