23 Mart 2009 Pazartesi

Bol cikolatali dogum gunu pastasi





Yasadigimiz yerde, bizim cok fazla sosyal bir cevremiz ve alternatifimiz yok maalesef. Burada bir insaat projesi nedeniyle bulundugumuz icin, cok kisitli imkanlar cercevesinde bir hayat surduruyoruz. Saglik ve huzurumuzun yerinde oldugu memnuniyetiyle, cok da sikayetci olmadan, projenin tamamlanmasi icin, gece gunduz demeden cabaliyoruz. 

Bu kisitli imkanlarimizi kullanarak, yine de hayatin bir ucundan tutmak hayatimiza renk katiyor. Esime, cok sade bir dogumgunu kutlamasi icin, cok cikolatali bir pasta yaptim. Malum daha once, mantar kurabiyeleri hazirlamistim- her ne kadar esim icin super bir ikram olmamis olsa da :))) 

Cumartesi gunleri benim mesaim yarim gun. Ancak, esim saat 16.30'da geliyor eve. Bir gece onceden, pandispanyalarimi hazirlamistim. (Pandispanyalarim; cunku 2 adet yaptim, dev bir pasta olmasi icin.) Susleme isini, cumartesi gunune biraktim, bol bol zamanim olur diye. Zaman da o kadar cabuk gecti ki, pastamin suslemesi icin, cok da muhtesem bir netlik pesinde kosma firsatim olmadi. Aman allahim zil caldi. Esim kapida. Hemen pastami sakladim, mutfakta diplerde bir yere. Cunku bekledigini biliyorum. O'na, gercekten de, surpriz olsun istedim. Geldi iceri ve tabii ilk kontrol ettigi yer buzdolabi oldu. Acip da icinde pasta goremeyince,  yuz ifadesi biraz degisti. Her ne kadar benden saklamaya calissa da, anladim bakislarindan. 'Hemen hazirlanip cikalim', dedi. Ne yapsam da, pastami bir sekilde ona gostermeden dolaba koysam? Bir de beyaz cikolatalarimin donmasi lazim. Kalibim da sadece bir tane. Resmen kose kapmaca oynadim. Ama sonuc basarili tabii. 

Bir sekilde, once O'nun cikmasini sagladim kapidan. Veeee pastam dolapta. Yemege ciktik. Cok keyifli bir yemek yedik. Ama bir yandan da eve geldigimizde, 'nasil bir sunus yapsam?', sorusunun alternatiflerini siraladim. 

Guzel bir plan yaptim. Her ne kadar cakmak ya da kibrit bulamamis olsam da, maytap gibi cabuk yanip bitecek bir mumu kullandim. Shuozhou'da, daha dogrusu genelde Cin'de, daireler balkonsuz ve 2 cepheli. Balkon var ama kapali, salonun ve yemek odasinin bir parcasi gibi. Yemek odasinin oldugu taraftaki balkon kapatilip, mutfak olarak kullanilmis. Yani upuzun ve pek de kullanisli olmayan bir mutfagim var. Diger tarafta, yani salon balkonunda ise, ozel asansorlu camasir asma mekanizmasi bulunuyor. Camasir asilan kisim, salondan cok kalin bir perdeyle ayriliyor. Bu, ayni zamanda kislari -25 derece olan sogugu, nispeten engelliyor. 

Pastami salon tarafindaki bolume koydum. Zaten, buzdolabi kadar soguk bir bolum. Tabii mum kullanmadan once tutsuye kadar yanabilecek her turlu alternatifi denedigimden, iceride tutsu ve sonmus mum kokulari karisti. Esim de, dusunu almis, guzelce hazirlanmis bir sekilde birden karsima cikti. 'Ne kokuyor burada boyle, offf. Gidip pencere acicam' demesiyle, perdeyi acmasi bir oldu. Tabii buna engel olamadigim icin kendime cok kizmis olsam da, esim karsisinda ustunde mumlar yanan kocaman bir pasta gorunce, cok sasirdi. Hemen mumlari ufledi. Keyifle kesti pastasini. Inanilmaz begendi. O kadar bol krema ve meyve vardi ki icinde, yaklasik 5 kg agirliga ulasti pastam. Tasimakta zorlandim. 

Bu birlikte kutladigimiz 6. yeni yas idi. Umarim, daha nice, yeni yaslar kutlariz, Askimmmm! Saglikla,  huzurla ve tabii bir dahakine, sevdiklerimizle kutlamak dilegiyle. Iyi ki dogdun, Askim...

Pandispanya icin malzemeler: (24-26 cm.'lik kalip icin)


6 yumurta 
2 su bardagi toz seker
2 su bardagi  un
2 paket kabartma tozu
2 paket vanilya

Beyaz ve sarilarini cok dikkatlice ayiralim. Yumurtalarimizin oda sicakliginda olmasina dikkat edelim. Bu isleme baslamadan once, firinimizi 175ºC dereceye ayarlayalim. 

Yapilisi: 

Yumurtalarin beyazlarini, mikserimizle ya da cirpma teliyle, kopurunceye kadar, guzelce cirpalim.    
Sonra, sirasiyla toz seker ve vanilyayi, ardindan da, yumurta sarilarini ekleyelim.  Son olarak da, daha onceden elemis oldugumuz un ve kabartma tozunu karistiralim. Kalibimizi ister aluminyum folyo ile kaplayalim, ister kaplamadan "cok cok az sivi yag" ile, her tarafa esit gelecek sekilde yaglayalim. Onceden isitmaya basladigimiz firina yerlestirelim. Ilk 20 dakika acmamaya ozen gostererek, firininizin ozelligine gore, 30 ila 40 dakika sureyle pisirelim. Pisip pismedigini kontrol etmek icin, kuru bir bicak ya da kurdani hamurumuza batiralim. Ustune hamur yapismadan, temiz olarak ciktiysa, pandispanyamiz hazir demektir. Firindan cikartip, ustunu kuru bir bezle kapatalim ve oda sicakliginda, soguyana kadar bekletelim. Havayla temas etmemesine ozen gosterelim ki, pandispanyamiz yumurta kokmasin. 

Krema icin gerekli malzemeler:

4 su bardagi sivi krema
350 gr. bitter cikolata 

Yapilisi:

Sivi kivamdaki kremayi, derin bir kaba koyalim. Mikserimizle cirpmaya baslayalim. Kivami sertlesince, icine benmari usulu erittigimiz bitter cikolatayi ekleyip cirpmaya devam edelim. Krema, sutlu kahve rengini alacaktir. Daha koyu bir renk isterseniz, 2 tatli kasigi kakao ekleyebilirsiniz. Pandispanya uzerine surmeden once, 10 dakika kadar dolapta bekletelim. Pandispanyayi, isteginize gore, 2 ya da 3 kat keselim. Cok esit parcalar olmasina dikkat edelim. Avusturya'dan asagida gordugunuz pasta testeresini aldim. Oldukca kullanisli birsey. Istediginiz inceliklere gore ayarlayip, ayaklari yerden kaldirmadan kesiyorsunuz. Her ne kadar yanimda getirmeyi unutmus olsam da, katlari duzgun kesememekten sikayet edenler icin tavsiye etmek istedim. Her yerde bulunabilen bir aparat. 

 
Kat aralarini cok az limonlu su ile islatip, kremamizi ortadan baslayarak, bol miktarda ve esit yukseklikte kalmasina dikkat ederek surelim. Kremayi surdukten sonra, arzu ettiginiz boyutlardaki meyve ve/veya cikolata parcalarini, yanlardan tasmayacak sekilde yerlestirelim ve ayni islemi her kati ve en ustu icin tekrarlayalim. En ustu icin, istediginiz cesitte cikolata ve meyvelerle susleyebilirsiniz. Esim Balik burcu oldugu icin, ustunu ve yanlari deniz havasinda dalga dalga yaptim. Buradan ancak bulabildigim top cikolata incileri ve beyaz cikolatayi eritip midye ve fiyonk kaliplari ile sekillendirdim. Yanlara da rendelenmis cikolata parcalari serpistirdim. Tadi gercekten cok lezzetli oldu. Bu fotograf da kaniti :)
 
Esim ve kedim Shine'in  pasta keyfi :)

AFIYET OLSUN!












 

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Canım!Dogumgünü pastanı yazmışsın..Öncelikle nice nice güzel huzurlu ve mutlu dogumgünlerine inşaallah.Pastanı hayranlıkla izledim.Okudum. İnanılmaz imkansızlıkların yaşandıgı bir yerde,yani.. Siz yabancıların)alışık olmadıgı...)Pastanı bugün yaptım..Harika oldu..Blogunu zevkle, sevgiyle takip ediyorum..Eminim o güzel fikirlerin ve becerilerin çok kişi tarafından begeniyle yapılacak..Yolun açık olsun...

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Müjdeciğim bu işin altından kalkabileceğini biliyordum, harika olmuş pastan. Mike'a nice senelere diyorum, eminim çocuklar gibi sevinmiştir. Şimdi gelip gidip yiyordur değil mi? :)) Çok öpüyorum canım, tariflerin devamı lütfennn!!!!

Mujdemi Isterim dedi ki...

Ah keske isminiz olsaydi. Cok mutlu oldum denediginize. Yorumunuz icin tesekkurler.

Esracigim, kutladigini iletecegim Mike'a. Cok tesekkurler. Evet, nihayet, o malzemesizlik yuku kalkti uzerimden. Artik yolum acik :) Umarim en kisa zamanda birlikte yeriz bu guzel pastalarimizi. Cok tesekkur ederim yorumun icin, canim. Optum.